Je boodschappenlijstje is de basis om gezond af te vallen

3 mei 2021

Gezond afvallen, het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer je met goede moed naar de winkel gaat, maar door het uitgebreide productaanbod de bomen door het bos niet meer ziet. De ongezonde tussendoortjes liggen voor het grijpen en voor je het weet sta je thuis oog in oog met een ongezonde snack – “Had ik die dan tóch gekocht?” Het overkwam mij vroeger regelmatig, maar nu neem ik altijd een weldoordacht boodschappenlijstje mee naar de winkel. En geloof me, een boodschappenlijstje maakt gezond winkelen een stuk makkelijker!

Ik ga naar de winkel en neem mee..

Na een drukke (werk)dag kan vers en gezond koken wel lijken alsof je een berg moet beklimmen en schiet dit er vaker in dan we ons lief zijn. Beeld je in hoeveel gemakkelijker gezond afvallen wordt wanneer je alle ingrediënten voor een gezonde maaltijd al gewoon in huis hebt liggen! Daarom bedenk ik in het weekend alle maaltijden voor de komende week, maak ik een boodschappenlijstje van alle ingrediënten die ik niet meer in huis heb en ga ik alles hetzelfde weekend nog kopen. Hierdoor voorkom ik dat ik dagelijks naar de supermarkt hoef en telkens de verleiding moet weerstaan. Ben je op zoek naar gezonde recepten? Laat je dan inspireren door mijn receptenhoekje!

Wat staat er op mijn gezondere boodschappenlijstje?

Voor mijn boodschappenlijstje laat ik mij altijd inspireren door de schijf van vijf. Wat houdt dit concreet in? 

  • Dranken: 1,5 tot 2 liter water per dag, afgewisseld met 3 koppen zwarte koffie of groene thee.  
  • Aardappelen en graanproducten, zoals brood, pasta, rijst en ontbijtgranen. De aanbevelingen variëren van 2 tot 3 aardappelen voor vrouwen, 60-100 g deegwaren (droog, ongekookt) en 3-4 sneden brood per dag, afhankelijk van hoe actief je bent. Tip: Kies zo veel mogelijk voor volkorenproducten, want die bevatten meer vezels, vitaminen en mineralen waardoor je hondergevoel langer uitblijft. 
  • Groenten en fruit: minstens 250 gram groenten en twee stukken (200 gram) fruit per dag. 
  • Zuivelproducten: 3 tot 4 glazen melk per dag, en 1 à 2 sneetjes magere kaas of 2 bakjes magere yoghurt. Tip:Je kunt je dagelijkse portie zuivel ook vervangen door calciumverrijkte sojaproducten.
  • Vlees, vis of eieren: eet niet meer dan 500 gram vlees per week (inclusief vleeswaren), waarvan maximaal 300 gram rood vlees. 
  • Noten: een handje ongezouten noten per dag bevat veel gezonde vetten. Maar overdrijf het niet, ze bevatten ook veel caloriën.  
    Smeer- en bereidingsvet: een mespuntje per boterham en een eetlepel boter of olie per warme maaltijd. 
  • Zoet hoeft geen zonde te zijn! Gebak, snoepjes, frisdranken, alcohol en mayonaise staan niet in de Schijf van Vijf.

Je hebt ze namelijk niet nodig voor een evenwichtig voedingspatroon, maar het kan zeker geen kwaad om ze af en toe, weliswaar met mate, te eten. Kies dus gerust een ongezonde snack, maar hou het dan wel bij die die ene snack. Ben je, net zoals ik, een zoetekauw? Weet dan dat er ook heel wat gezonde tussendoortjes bestaan om je zin in zoet tussen de maaltijden mee te stillen. 

Secured payment