Hoe een dieet vol te houden?


Zo houd jij je dieet vol!
Hoe weet je nu precies of je een gezond gewicht hebt? Er zijn verschillende manieren om dit te bereken, bijvoorbeeld door je Body Mass Index (BMI) te bepalen. Kort door de bocht komt het erop neer dat je gewicht in verhouding moet zijn met je lengte. Hieronder lees je over overgewicht, de risico’s en verschillen tussen bijvoorbeeld mannen en vrouwen.
Stapje voor stapje
Afslanken of op gewicht blijven is niet altijd even makkelijk. Het kost tijd, energie en discipline. Het is goed om je dit vanaf het begin af aan te realiseren. Het laatste wat je namelijk wilt is dat je dieet een frustratie wordt. Dit kun je voorkomen door voor jezelf een plan van aanpak te maken met daarin de doelen die je wilt behalen. Bedenk bijvoorbeeld hoeveel je graag af wilt vallen. Probeer niet in 1 keer alle eetgewoontes aan te passen. Voor de lange termijn werkt dit vaak het best en voorkom je dat je in je oude eetgedrag terugvalt.




Weersta de verleiding
Als je overgewicht hebt, dan kan dit een negatieve invloed hebben op je lichaam. Zo zijn ziektes als hart- en vaatziekten, gewrichtspijnen, diabetes type 2 en hoge bloeddruk vaak het gevolg van overgewicht. Je tailleomtrek geeft vaak een goede indicatie voor hart- en vaatziekten. Hierbij zegt overgewicht niet altijd alles. Dunne mensen met een brede taille, kunnen net zo’n groot risico lopen op het krijgen van hart- en vaatziekten als iemand met overgewicht.
Cheat-day is okee
Gun jezelf een vrije dag! Wanneer je vijf of zes dagen per week een dieet volgt en gezond eet, kun je prima de andere dagen even eten en drinken waar je zin in hebt. Wist je dat dit zelfs in je voordeel kan werken? Je lichaam is minder gewend aan koolhydraten. Als je weer koolhydraten eet, dan gaat je lichaam extra hard werken en verhoogt de vetverbranding. Overdrijf natuurlijk niet en let wel een beetje op hoeveel calorieën je inneemt.
Onthoud: de aanhouder wint! Ook met afvallen. Je kunt het!

