Wat is afvallen?


Wat is overgewicht?
Hoe weet je nu precies of je een gezond gewicht hebt? Er zijn verschillende manieren om dit te bereken, bijvoorbeeld door je Body Mass Index (BMI) te bepalen. Kort door de bocht komt het erop neer dat je gewicht in verhouding moet zijn met je lengte. Hieronder lees je over overgewicht, de risico’s en verschillen tussen bijvoorbeeld mannen en vrouwen.
Ben ik te zwaar?
De twee makkelijkste manieren om zelf te bepalen of je overgewicht hebt zijn je BMI berekenen en je middelomtrek meten. Het nadeel van deze methodes is dat het alleen een indicatie geeft. Zo zijn er verschillende elementen waar geen rekening mee wordt gehouden, waardoor een vertekend beeld kan ontstaan. Ben je bijvoorbeeld (erg) gespierd, zwanger of geef je borstvoeding? Dan zijn deze methodes minder geschikt.
BMI berekenen
Benieuwd wat jouw BMI is? Je berekent het door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lichaamslengte. Bijvoorbeeld; je weegt 70 kilo en bent 1,75 meter lang. Je berekent je BMI dan als volgt: 70 / (1,75x1,75) = 22,8. Een gezond BMI ligt tussen de 20 en 25. Bij een BMI tussen de 27-30, ben je iets te zwaar. Komt je BMI boven de 30 uit, dan is er sprake van ernstig overgewicht.
Tailleomtrek meten
Wil je je overgewicht bepalen door je middel te meten? Dat kan! Je hebt hiervoor alleen een centimeterlint nodig. Doe deze om je taille ter hoogte van je navel en trek het meetlint strak. Voor vrouwen is een tailleomtrek van <80 cm gezond. Bij mannen is een tailleomtrek van <94 cm gezond.




Risico’s van overgewicht
Als je overgewicht hebt, dan kan dit een negatieve invloed hebben op je lichaam. Zo zijn ziektes als hart- en vaatziekten, gewrichtspijnen, diabetes type 2 en hoge bloeddruk vaak het gevolg van overgewicht. Je tailleomtrek geeft vaak een goede indicatie voor hart- en vaatziekten. Hierbij zegt overgewicht niet altijd alles. Dunne mensen met een brede taille, kunnen net zo’n groot risico lopen op het krijgen van hart- en vaatziekten als iemand met overgewicht.
Spieren, hormonen en leeftijd
Er zijn meerdere factoren die een rol spelen in hoe snel je afvalt. Wist je bijvoorbeeld dat de verbranding van energie bij mannen hoger ligt dan bij vrouwen? Dit komt doordat mannen van nature meer spieren hebben. En laat het nu net zo zijn dat hoe meer spieren je hebt, hoe sneller je energieverbranding is en hoe sneller je afvalt. Ook kan je hormoonhuishouding invloed hebben op hoe snel je kilo’s eraf vliegen. Je hormonen kunnen invloed hebben op hoeveel trek je hebt, hoe snel je stofwisseling werkt en waar je vet op slaat.
Ook je leeftijd heeft invloed op hoe je afvalt. Hier komen de spieren weer om de hoek kijken. Na je 30e neemt je spiermassa af en neemt het vetweefsel toe. Daarnaast vertraagt je stofwisseling doordat je lichaam minder oestrogeen aanmaakt.
Het goede nieuws is dat je door je eetpatroon aan te passen, vaak al een eind komt. Zo kan koolhydraatarm eten goed helpen bij afslanken. Wil je de vetverbranding stimuleren? Eet dan meer eiwitten! Het programma van Weight Care kan je hierbij helpen. En dat op een lekkere en verantwoorde manier, die past in jouw drukke leventje. Dat klinkt toch heerlijk?

